Quantcast
Channel: skoda – Teknikens Värld
Viewing all 303 articles
Browse latest View live

Nya Skoda Octavia Combi visar upp sig

$
0
0
Skoda Octavia Combi 2020

I år fyller Skoda Octavia 60 år. Första generationen såg dagens ljus 1959 och tillverkades fram till 1971. Därefter uppstod ett rejält glapp. 1996 kom andra generationen, eller första moderna generationen. Modellen blev genast en succé och än i dag är Octavia Skodas stora kassako.
Fjärde generationen, den som nu är på ingång, kommer med största sannolikhet att kunna föra vidare arvet från de tre föregående generationerna. Premiär är det på bilsalongen i Frankfurt i september, det berättade Skodas vd Bernhard Maier tidigare i år.Skoda Octavia Combi 2020

När nya Octavia Combi siktades under vintertester uppe i Arjeplog tidigare i år var modellen kraftigt maskerad, den irrationellt mönstrade folieringen gav oss inget grepp om formerna. Vad vi däremot upplevde då var att bilen upplevdes som större än dagens generation.
Med de nya spionbilderna, som du ser här, upplever vi samma sak. Bilen upplevs som klart längre än dagens Octavia Combi och vi misstänker att den kryper över 4,7-metersstrecket. Tänk då att Octavia för inte så länge sedan klassades som en C-segmentsbil (golfklass).

Bilen på bilderna är maskerad. Tittar man noggrant syns det att Skoda har varit extra finurliga för att inte avslöja nya Octavias riktiga linjer. Flera av karossytorna har nämligen försetts med paneler. Maskeringen försöker få oss att, åtminstone på avstånd, tro att det är Superb facelift som är ute på tur. Men så är det alltså inte.

Skoda Octavia Combi 2020

En förmodat efterlängtad nyhet som nya Octavia bär på är strålkastarna. Trots att även dessa är maskerade med transparent film med konturer är det tydligt att de tudelade strålkastarna som dagens Octavia har, och som den fick vid uppdateringen inför modellår 2017, har fått stå åt sidan. Tilltaget vid senaste Octavia-uppdateringen var inte okontroversiellt.

Bakljusen är väl dolda och kommer inte att se ut som på bilen på bilderna. Just nu påminner de, tillsammans med D-stolparnas maskering, nästan om hur nya Volvo V60 ser ut. Eventuellt sträcker sig bakljusen in på bakluckan på vardera sida om registreringsskylten, alternativt satsar Skoda på en reflex- eller ljusramp över bakluckan.

Skoda Octavia Combi 2020

Tekniskt sett använder nya Octavia samma plattform som nya Volkswagen Golf som även den presenteras senare i år. Med andra ord MQB-plattformen i sitt absolut senaste utförande. Vi kan därmed förvänta oss en stor del av motoralternativen i nya Golf även i nya Octavia, bland annat mildhybrid- och laddhybrid-drivlinor.


Skoda Mountaiq – tuff Kodiaq med flak

$
0
0
Skoda Mountaiq

Skodas studenter har som tradition att sätta sågen i en aktuell modell och skapa något nytt. Vi har sett såväl suv-cabrioleter som strandbilar tidigare och ny är det dags för en pick up: Mountaiq, baserad på suven Kodiaq.

Bilen kommer inte som någon chock för dig som hänger här hos oss. I våras visade vi studenterna (35 till antalet) i arbete men nu kan vi visa resultatet.

Skoda Mountaiq

Skoda Mountaiq är lackad i kulören Sunset Orange och förutom ett flak utrustad med saker som ljusramp på taket, fet front med vinsch, störtbåge, snorkel, tio centimeter extra markfrigång och ljuseffekter såväl ut- som invändigt.

Bygget har tagit sex månader och totalt 2 000 arbetstimmar att få samman och omfattat knepiga saker som att kapa och bredda dörrar, få fram nya rutor och skapa en helt ny bakdel med ett fiffigt stuvutrymme i golvet.

Skoda Mountaiq

– Liksom föregångarna är Skoda Mountaiq ett bevis på den kunskap och hantverk som våra studenter besitter. År efter år visar deras arbete kvalitén på vår utbildning, säger Carsten Brandes chef på Skoda Academy.

Vad tycker du? Kolla in bilderna nedan.

Stort test av kombibilar i tre olika storleksklasser

$
0
0
Ford Focus Kombi, Kia Ceed SW, Toyota Corolla Touring Sports, Volkswagen Golf Sportscombi, Kia Optima SW, Mercedes C-klass Kombi, Volkswagen Passat Sportscombi, Volvo V60, Audi A6 Avant, BMW 5-serie Touring, Skoda Superb Combi, Volvo V90

C-segmentet (golfklass)

  • Ford Focus Kombi Titanium 1,5T EcoBoost 150 hk
  • Kia Ceed SW 1,4 T-GDi DCT GT Line
  • Toyota Corolla Touring Sports 2,0 Hybrid
  • Volkswagen Golf Sportscombi TSI 150 DSG GT

D-segmentet (mellanklass)

  • Kia Optima SW Plug-In Hybrid Advance Plus
  • Mercedes C 200 d Kombi SE Edition
  • Volkswagen Passat Sportscombi GTE 1,4 TSI
  • Volvo V60 D3 Automat Momentum Special Edition

E-segmentet (storbil)

  • Audi A6 Avant 40 TDI 204 hk quattro Proline
  • BMW 520d xDrive Touring
  • Skoda Superb Combi TSI 150 ACT DSG
  • Volvo V90 D4 Automat Momentum Advanced Special Edition

Ladda ner testet


Bli prenumerant

Prenumerera på Teknikens Värld och få omedelbar tillgång till samtliga test.

= 49 kr
Köp 2 nummer för 49 kronor.
Du kan då gratis ladda ned samtliga test. Max 10/vecka.

Volkswagen dömda att kompensera tjeckiska dieselbilsägare

$
0
0
Volkswagen dieselgate Tjeckien

När skandalen med utsläppsmanipulerande anordningar i miljontals av Volkswagen-koncernens dieselbilar blev känd 2015 gick företaget ganska omgående med på en rad åtgärder och kompensationer i USA. Drabbade amerikaner fick inte bara sina bilar åtgärdade, de kompenserades även med tiotusentals kronor samt erbjöds återköp av bilarna. Europeiska ägare fick bara möjlighet till åtgärd, det vill säga ingen form av kompensation.

Nu har en domstol i Prag ålagt Volkswagen att betala skadestånd till tjeckiska Volkswagen- och Skoda-ägare. Domen föll redan i mars tidigare i år men det är först nu som den har blivit offentlig.
Drivit skadeståndskravet har grupptalan Safe Diesel gjort. De säger sig representera över 7 000 bilägare i Tjeckien, men domen berör endast 2 435 av dessa, det vill säga de ägare som ingick i Safe Diesel vid processens början.

Kravet var att varje drabbad bilägare i Tjeckien skulle kompenseras med 220 000 tjeckiska kronor, omkring 91 000 svenska kronor. Så blev det också. Domstolen dömde Volkswagen till 533 miljoner tjeckiska kronor i skadestånd, motsvarade drygt 221 miljoner svenska kronor, vilket är detsamma som ungefär 91 000 kronor per bilägare.

– Detta är ett europeiskt genombrott i ämnet. Vi lyckades driva igenom samma ersättning som i USA, säger advokat Frantisek Honsa som representerar Safe Diesel.

Innan domen föll den 22 mars hade Volkswagen möjlighet att komma med invändningar men lyckades inte innan domstolens deadline. Det betyder inte att Volkswagen är nöjda med utfallet.

– Vi anser att domarna är bristfälliga och kommer att överklaga dem, säger en talesperson för den tyska fordonskoncernen.

Skoda, vars hemland är just Tjeckien, menar att ägarna av de drabbade fordonen inte har lidit någon skada. Om de anser att de amerikanska bilägarna, som kompenserades ekonomiskt, tog skada av fusket vet vi inte.
Volkswagen hävdade för snart fyra år sedan att amerikanska kunder (cirka 0,5 miljoner bilar) hade drabbats hårdare än europeiska (cirka 8,5 miljoner bilar).
Skoda, till skillnad från exempelvis Volkswagen och Audi, säljs inte i USA.

Enligt Safe Diesel har 165 000 tjeckiska bilägare drabbats av utsläppsfusket som går under namnet dieselgate.

30 stjärnor i Euro NCAP:s senaste krocktest

$
0
0
Euro NCAP juli 2019

Det blev full pott för samtliga bilar som testades i Euro NCAP:s fjärde omgång för året. DS 3 Crossback, Kia Ceed, Mercedes B-klass och GLE, Skoda Scala samt Tesla Model 3 fick alla fem stjärnor, men de två första modellerna – DS 3 Crossback och Kia Ceed – fick ta till extrautrustning för att nå upp till det högsta betyget.

Med vad Euro NCAP kallar för ”säkerhetspaket” i bilarna klarade både fransmannen (Active Safety Brake) och koreanen (Advanced Driver Assistance) att kliva upp från fyra till fem stjärnor. Sett ur ett svenskt perspektiv är denna duo redan från början femstjärniga då båda har säkerhetsdetaljerna som Euro NCAP kräver i standardutrustningen. På andra marknader runt om i Europa är det inte så.

Bäst i gänget, sett till enbart krocksäkerheten för vuxna förare och passagerare, blev Skoda Scala som nådde upp till 97 poäng av maximalt 100. Modellen gjorde även bra ifrån sig i skyddet av barn med 87 poäng. Bäst sett till barnskyddet var dock de båda Mercedes-modellerna med 90 poäng.
Bäst på att skydda oskyddade trafikanter, exempelvis fotgängare, var Skoda Scala med 81 poäng.

I särklass bäst när det gäller förarstödsystem, exempelvis autobroms, körfältsassistans, antisladd och bältespåminnare, var inte helt otippat Tesla Model 3. Med 94 poäng av 100 möjliga klådde den övriga fem bilar med god marginal.

Nedan filmer från samtliga bilars krocktester samt alla poäng som delades ut under omgången. Under varje modell hittar du även en länk till varje bilmodells sida på Euro NCAP där du kan fördjupa dig i resultaten.

DS 3 Crossback

Skydd av vuxna: 96
Skydd av barn: 86
Oskyddade trafikanter: 64
Förarstödsystem: 76

Läs mer på Euro NCAP

Kia Ceed

Skydd av vuxna: 88
Skydd av barn: 85
Oskyddade trafikanter: 68
Förarstödsystem: 73

Läs mer på Euro NCAP

Mercedes B-klass

Skydd av vuxna: 96
Skydd av barn: 90
Oskyddade trafikanter: 78
Förarstödsystem: 75

Läs mer på Euro NCAP

Mercedes GLE

Skydd av vuxna: 91
Skydd av barn: 90
Oskyddade trafikanter: 78
Förarstödsystem: 78

Läs mer på Euro NCAP

Skoda Scala

Skydd av vuxna: 97
Skydd av barn: 87
Oskyddade trafikanter: 81
Förarstödsystem: 76

Läs mer på Euro NCAP

Tesla Model 3

Skydd av vuxna: 96
Skydd av barn: 86
Oskyddade trafikanter: 74
Förarstödsystem: 94

Läs mer på Euro NCAP

Fem snålaste bilarna i sex klasser

$
0
0
Tanka bensin och diesel på drivmedelsstation

Full tank kan i dag kosta över tusenlappen på bensinstationen. Inte konstigt att bränsleförbrukningen har seglat upp som en av de viktigaste egenskaperna vid bilbyte. Men vilka bilar är snåla – på riktigt?
Vi har gått igenom årets och förra årets alla testbilars förbrukning för att hitta de mest sparsamma och miljövänliga bilarna i respektive storleksklass.

Siffrorna kommer från vårt eget förbrukningstest, när vi kör testbilarna i den tuffa Sverigecykeln som Teknikens Värld skapade 2007.
I Sverigecykeln är accelerationerna snabbare och mer lika verklig körning. Men framför allt är bilarna inte preparerade för snålkörning. Vi tejpar inte igen dörrar, vi pumpar inte upp däcktrycket till max och vi har inte speciell lågfriktionsolja i motorn. Därför är våra uppmätta förbrukningsvärden nära verkligheten.

LÄS MER: Så fuskar biltillverkarna

Listan lär oss två saker. Dels att storleken har stor betydelse för förbrukningen, dels att förbrukningen inte har minskat så mycket under de senaste åren som tillverkarnas siffror ger sken av.

Suzuki Swift 2019

Snålast är en Suzuki Swift 1,2 med mildhybrideknik. Det är den enda testbilen som drar under halvlitern i Sverigecykeln. Orsaken är bland annat mildhybridteknik som lagrar bromsenergi och driver en liten elmotor. Notervärt är att bensinmotorn som gör merparten av arbetet är fyrcylindrig, inte trecylindrig.
Suzuki Swift är också den enda av testbilarna under 2018 och 2019 som väger under ett ton. Alla andra har en tjänstevikt som skrivs med fyra siffror.

På pallplats har vi också Seat Ibiza och Nissan Micra, med trecylindriga turboladdade bensinmotorer. Men de drar 30 procent mer i vårt test än vad de gör i tillverkarens eget laboratorietest, och närmar sig 0,60 liter per mil.
Siffrorna understryker det faktum som har varit välkänt det senaste åren. Biltillverkarna har framför allt blivit duktiga på att utveckla bilar som är snåla i körcykeln. I realiteten har skillnaden mellan verklig förbrukning och testcykelförbrukning ökat kraftigt.

LÄS MER: WLTP ger törstigare bilar och kortare räckvidd

Skoda Octavia Combi 2019

I golfklassen (C-segmentet) vinner Skoda Octavia med Volkswagen-koncernens lilla enliters, trecylindriga motor. Men konkurrensen är skarp. Fords trepip i Focus-kostym kommer på andra plats, centilitern före Kia Ceed. Alla tre har trecylindriga motorer på en liter, en motorstorlek som i dag är självklar i golfklassen.

Volvo V60 2019

Rätt bil sparar tusenlappar

När detta skrivs kostar bensinen 17,14 och dieseln 16,84 kronor per liter. Det betyder att varje centiliter i förbrukning kostar över tre hundra kronor om man kör 2 000 mil per år. En snål bil betyder därför tusenlappar i förtjänst. Sparsamma Suzuki Swift kostar 16 454 kronor i bränsle. Kia Stonic, som är något större och har en boxig suv-design och en liten trecylindrig enlitersmotor, kostar 23 996 kronor per år om man kör 2 000 mil. En kostnadsskillnad på 7 542 kronor varje år.

Testsiffrorna slår också fast att hög effekt inte är ett hinder för bränsleeffektivitet. I mellanklassen (D-segmentet) levererar dieseltekniken både prestanda och sparsamhet med dropparna. Volvo V60 D4 vinner med en förbrukning på 0,60 liter per mil i Sverigecykeln. Bra jobbat av en bil som ståtar med en tvålitersfyra på 190 hästkrafter och automatlåda. Bara några centiliter törstigare är Peugeot 508. Vi noterar också att de snålaste dieselmodellerna i mellanklassen är snålare än de bensindrivna bilarna vi har testat i golfklassen.

Snålaste fyrhjulsdrivna modellen är Alfa Romeo Giulia Veloce AWD med 210-hästars 2,2-liters dieselmotor, med en förbrukning på 0,64 liter per mil.

Audi A6 Avant 2019

Bilarna i storbilsklassen (E-segmentet) drar ungefär lika mycket som modellerna i mellanklassen. Den extra längd och vikt som Volvo V90, Mercedes E-klass och Audi A6 drar runt verkar bara betyda några enstaka centiliter i merförbrukning. Snålast är Volvo V90.

Seat Arona 2019

Suvdesign kostar däremot mer i förbrukning. Snålast kompaktsuven är framhjulsdrivna Skoda Karoq och Seat Arona, båda med trecylindrig, enliters bensinmotor.

MISSA INTE: Så mycket drar din bil på riktigt – lista med över 100 modeller

Renault Koleos 2019

Vill man ha en snål fyrhjulsdriven bil med suvliknande design kan man titta på Range Rover Evoque och lilla Mercedes GLA, båda testade med fyrhjulsdrift med en förbrukning på 0,66 liter per mil i Sverigecykeln. Bland större suvar sticker Renault Koleos dCi 175 hk 4WD ut med en Sverigecykel-förbrukning på 0,69 liter per mil.

Småbilsklassen

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Suzuki Swift 1,2 Mildhybrid Bensin 0,48 0,40
Seat Ibiza 1,0 TSI 95 Bensin 0,57 0,47
Nissan Micra IG-T 90 Bensin 0,58 0,44
Volkswagen Polo 1,0 TSI 95 hk Bensin 0,59 0,44
Honda Jazz 1,5 Bensin 0,60 0,59

Golfklassen

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Skoda Octavia Combi TSI 115 DSG Bensin 0,60 0,47
Ford Focus 1,0T EcoBoost Bensin 0,63 0,51
Kia Ceed 1,0 T-GDi Bensin 0,64 0,56
Citroën C4 Cactus PureTech 110 EAT6 Bensin 0,67 0,53
Volkswagen Golf 1,5 TSI 130 ACT DSG7 Bensin 0,68 0,48

Mellanklassen

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Volvo V60 D4 Aut Diesel 0,60 0,45
Peugeot 508 BlueHDI Diesel 0,62 0,47
Mazda 6 2,2 DE 175 hk Wagon Diesel 0,63 0,54
Alfa Romeo Giulia 2,2 210 hk AWD Diesel 0,64 0,55
Audi A4 Avant 2,0 TDI 190 quattro Diesel 0,68 0,45

Storbilsklassen

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Audi A6 Avant 40 TDI S tronic Diesel 0,62 0,45
Volvo V90 D4 Aut Diesel 0,65 0,48
Jaguar XF Sportbrake 25d AWD Diesel 0,65 0,58
Mercedes E 220 d Kombi Diesel 0,69 0,42
Mercedes E 220 d 4Matic All-Terrain Diesel 0,70 0,52

Småsuv

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Seat Arona 1,0 TSI 115 Bensin 0,63 0,49
Skoda Karoq 1,0 TSI 115 Bensin 0,63 0,53
Mercedes GLA 220 d 4Matic Diesel 0,66 0,48
Range Rover Evoque 2,0L TD4 4WD 150 Diesel 0,66 0,51
Audi Q3 2,0 TDI 184 quattro S tronic Diesel 0,68 0,50

Storsuv

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Renault Koleos dCi 175 4WD X-Tronic Diesel 0,69 0,59
Volvo XC60 D4 AWD Aut Diesel 0,70 0,51
Kia Sportage 2,0 CRDi MHEV 185 hk Diesel 0,72 0,58
Volvo XC90 D5 AWD Diesel 0,72 0,60
Alfa Romeo Stelvio Super 2,2 210 hk Diesel 0,73 0,48

Notera att Skoda Octavia fortfarande klassas som en ”kompaktbil”, det vill säga en C-segmentbil, även om den ofta sorteras in i mellanklassen(D-segmentet).
Samtliga biltillverkares siffror är enligt NEDC, det vill säga den körcykeln som föregick dagens WLTP. När denna lista sammanställdes var inte alla bilmodeller ännu uppmätta enligt WLTP.

Skodas miss avslöjar nya Octavia – plus interiören

$
0
0
Skoda Octavia 2020

Närkontakt av tredje graden är en spännande film från 1977 av Steven Spielberg. En annan form av närkontakt var den som vår spionfotograf tidigare i dag hade med nya Skoda Octavia vid en avgiftsstation i ett alpland. Den vita kombibilen i sig var inget som höjde på några ögonbryn, den ser nämligen ut exakt som den som fotograferades tidigare under sommaren och som vi då skrev om. Inte ens släpet som hängde på dragkroken var något att reagera på, det är inte sällsynt att bilarna som testas upp för branta stigningar har släp.

Skoda Octavia 2020

I stället är det interiörbilderna, som var möjliga att ta i de sega ”turistköerna”, som får oss att gå igång. Det är nämligen första gången nya Octavia, som ska ha världspremiär på bilsalongen i Frankfurt i september, visar upp insidan.

Skoda Octavia 2020

Innan vi koncentrerar oss på själva interiören tittar vi närmare på vad infotainmentskärmen visar. Zoomar vi in på den ser vi nya Octavia helt utan maskering. Bilden är inte klockren på grund av det långa avståndet och den lilla ikonen, men vi ser ändå ganska tydligt Octavias nya utseende som i fronten skiljer sig rejält från dagens generation. Grillen ser ut att få en betydligt mer framstående position än på tidigare generationer. I övrigt påminner bilen en hel del om hur Volkswagen Passat Sportscombi ser ut.

Skoda Octavia 2020

Interiören ser vi påminner mer om hur det kommer att se ut i nya Seat Leon och mindre om vad nya Golf kommer att erbjuda. Vi tänker framför allt på infotainmentskärmen som är fristående, den kommer alltså inte att vara ”integrerad” med den digitala instrumenteringen så som i nya Golf. Viss maskering gör att vi inte kan se helheten ordentligt, men det stora djupavståndet mellan de båda skärmarna gör en ”superdisplay” omöjligt.

En annan detalj som vi också noterar lite extra är växelväljaren. Den är på intet sätt i närheten av dagens växelväljare, i stället rör det sig om en liten spak som man för fram och tillbaka, med P-läget i form av en knapp framför väljaren. För några veckor sedan såg vi att nya Leon har en liknande spak.

Skoda lanserar taxiapp för barn – där föräldrarna är förare

$
0
0
Skoda-parent-taxi

Har du som förälder tröttnat på att köra dina barn kors och tvärs utan att få något i gengäld? Hämta på olika träningar eller läger, eller hos kompisar som bor för långt bort för en promenad? Har det gått så långt att du skämtar om att du driver en taxiverksamhet för dina barn? Då är du inte ensam. Enligt uppgift ska två av tre föräldrar känna på samma sätt.

Detta har Skodas generalagentur i Storbritannien tagit fasta på, och lanserar nu en tjänst där du som förälder kan ta betalt av dina barn för de olika resorna som företas. På samma sätt som taxiappar så som Uber eller Lyft matar du helt enkelt in resan som företas, och appen räknar hur lång sträcka det är som körs. Men taxametern motsvarar inte någon monetär valuta, utan resorna ska kunna bytas ut mot olika andra sysslor i hemmet. Kanske att tömma diskmaskinen, städa eller tvätta bilen (vilket Skoda själva tar som ett exempel i sin reklamfilm).

Skoda har räknat ut att brittiska föräldrar kör motsvarande nära 270 mil extra per år bara för barnens aktiviteter. Hade samma resor gjorts med standardtaxa för en London-taxi skulle det kosta nära 150 000 kronor, vilket väl säkert kan motsvara några biltvättar.

I nuläget vet vi inte om appen kommer att komma till Sverige, då det främst är ett lokalt marknadsföringsgrepp. Skulle du som är förälder vara intresserad?


Svenska priser på Skoda Kamiq

$
0
0
Skoda Kamiq 2020

Det är sju månader sedan Skoda presenterade en ny suv vid namn Kamiq. Nu är modellen, som är lillebror till märkets båda suvar Karoq och Kodiaq, aktuell för den svenska marknaden. Försäljningen är redan påbörjad men bilen dyker upp hos Skoda-handlarna först i november. De första leveranserna ut till kund sägs inledas strax därefter.

Kamiq är syskonmodell till Scala då de båda modellerna delar teknisk plattform (Volkswagen-koncernens MQB A0 som även bland annat Volkswagen Polo och T-Cross, Seat Arona och Ibiza samt Audi A1 använder). Kamiq är dock förändrad för att passa suv-utförandet och de egenskaper biltypen kräver.

Skoda Kamiq 2020

Minstingen av de tre tjeckiska suvarna är 424,1 centimeter lång vilket gör den 12,1 centimeter kortare än Skoda Scala. Axelavståndstävlingen vinner dock Kamiq med ett par millimeters marginal, totalt 265,1 centimeter är måttet mellan axlarna.
Utrymmesmässigt är Kamiq så klart tajtare än sina båda större syskon Karoq och Kodiaq. Bagageutrymmet sväljer 400 liter vilket är 87 liter mindre än i Scala. Med nedfällt baksäte ryms uppemot 1 395 liter.
Nöjer man sig inte med det går det att utrusta Kamiq med dragkrok, då får modellen dra som max 1 250 kilo.

Till den svenska marknaden kommer till en början två motorer – bensindrivna 1,0 TSI med 115 hästkrafter samt dieseldrivna 1,6 TDI med samma effektsiffra som bensinmotorn. En 90-hästars G-Tec-variant (gasdrift) samt en 150-hästars TSI-bensinare kommer så småningom.
Fyrhjulsdrift finns inte som tillval, däremot finns två olika utrustningsnivåer samt manuell växellåda och dubbelkopplingslåda.
Utrustningsnivån Ambition bjuder på en hel del av det man föreställer sig ska finnas i en modern bil, bortsett från exempelvis regnsensor, helljusassistans, automatisk luftkonditionering, elspeglar, elstolar, LED-strålkastare med mera. För att få uppräknade finesser behöver man gå upp ett steg till utrustningsnivån Style.
Två paket finns att tillval, dels ett dragpaket som utöver dragkrok även innehåller bland annat backkamera, och dels ett komfortpaket som ger bilen bland annat parkeringssensorer fram och bak, halvläderklädsel och eluppvärmt baksäte.

Skoda Kamiq 2020

Priserna som finns tillgängliga för tillfället är följande:

  • Kamiq Ambition 1,0 TSI 115 hk 6-växlad manuell, från 215 400 kronor.
  • Kamiq Ambition 1 0 TSI 115 hk 7-växlad DSG, från 229 900 kronor.
  • Kamiq Ambition 1 6 TDI 115 hk 7-växlad DSG, från 261 700 kronor.
  • Kamiq Style 1,0 TSI 115 hk 6-växlad manuell, från 233 900 kronor.
  • Kamiq Style 1 6 TDI 115 hk 7-växlad DSG, från 280 200 kronor.
  • Kamiq Style 1 0 TSI 115 hk 7-växlad DSG, från 248 500 kronor.

Som du kanske noterade finns dieselmotorn enbart med DSG-dubbelkopplingslåda medan bensinmotorn även finns med manuell låda.

Nya Skoda Octavia Combi RS i frontalkrock

$
0
0
Krockad Skoda Octavia RS

En ny generation Skoda Octavia är på väg. Vi har redan visat flertalet spionbilder på modellen, men det är första gången som vi kan visa bilder på prestandaversionen Octavia Combi RS. Den dök plötsligt upp – med släp – vid foten av ett högt berg i de österrikiska Alperna. Det i sig är intressant, men det som fångar vårt intresse mest är det som inträffade 15-20 minuter första serien bilder togs.

Krockad Skoda Octavia RS

Lite senare fick vår spionfotograf syn på samma Octavia Combi RS, denna gång stående och övertäckt på flaket på en bärgare. Samma bärgare hade dessutom krokat på en smälld Opel Zafira.
Det visade sig att Zafira-föraren plötsligt hade bytt fil på vägen ned från berget, utan att uppmärksamma att det kom en bil i motsatt körriktning, en maskerad prototyp som borde ha varit lätt att se.

Nya Skoda Octavia Combi RS

Frontalkrocken på de smala alpvägarna var oundviklig och kraftig. Zafiran är rejält tillknycklad i fronten, framför allt på vänster sida. Skodans skador får vi inte se, men det är tydligt att den blev tillplattad framtill. Vänstersidan är ordentligt upptryckt.

Det blir ingen mer körning för denna testprototyp. Frågan är om den ens kommer att repareras, förmodligen ersätts den med en ny – med förhoppning om att slippa möta en filbytessugen Opel Zafira-förare.

Ingen person kom till skada vid kollisionen.

Bara höga betyg i Euro NCAP:s krocktest

$
0
0
BMW Z4 Euro NCAP 2019

Precis som i föregående krocktestomgång blev det högsta betyg för samtliga deltagande bilmodeller som ingick i första rundan efter sommaren. Egentligen är det ingen bil som direkt sticker ut åt det ena eller det andra hållet, men lite intressant anser vi nya BMW Z4 vara då den fick högst poäng (97) av alla krocktestade bilar, sett till skyddet av vuxna förare och passagerare. Sämst i detta delmoment var SsangYong Korando (88 poäng). Bäst hittills i år är nya Mazda 3 med 98 poäng.

I skyddet av barn var det också ganska jämnt skägg, även om de båda Mercedes-modellerna avgick med segern. CLA och EQC var enda bilar med 90 poäng eller högre. CLA:s 91 poäng är högsta noteringen för i år.

Ford Focus Euro NCAP 2019

Resultaten i delmomentet som mäter skyddet av fotgängare spretade desto mer. Återigen var det BMW Z4 som avgick med högst poäng, denna gång tillsammans med Mercedes CLA. Dessa bilars 91 poäng vardera är bra mycket högre än Audi A1:s 73, Ford Focus 72, Mercedes EQC:s 75 och SsangYong Korandos 68. Skoda Kamiq placerade sig någonstans mittemellan med 80 poäng. Bäst i år sett till fotgängarskyddet är just BMW Z4 och Mercedes CLA.

Poängfördelningen i momentet förarstödsystem brukar kunna spreta ganska rejält även det, men inte denna gång. Mellan 74 och 80 poäng delades ut till bilarna där Audi A1 var bäst och SsangYong Korando sämst. Bäst hittills i år är Tesla Model 3 med 94 poäng.

Nedan ser du filmer från samtliga bilars krocktester samt alla poäng som delades ut under omgången. Under varje modell hittar du även en länk till varje bilmodells sida på Euro NCAP där du kan fördjupa dig i resultaten.

Audi A1

⭐⭐⭐⭐⭐

Skydd av vuxna: 95
Skydd av barn: 85
Oskyddade trafikanter: 73
Förarstödsystem: 80

Läs mer på Euro NCAP

BMW Z4

⭐⭐⭐⭐⭐

Skydd av vuxna: 97
Skydd av barn: 87
Oskyddade trafikanter: 91
Förarstödsystem: 76

Läs mer på Euro NCAP

Ford Focus

⭐⭐⭐⭐⭐

Skydd av vuxna: 96
Skydd av barn: 87
Oskyddade trafikanter: 72
Förarstödsystem: 75

Läs mer på Euro NCAP

Mercedes CLA

⭐⭐⭐⭐⭐

Skydd av vuxna: 96
Skydd av barn: 91
Oskyddade trafikanter: 91
Förarstödsystem: 75

Läs mer på Euro NCAP

Mercedes EQC

⭐⭐⭐⭐⭐

Skydd av vuxna: 96
Skydd av barn: 90
Oskyddade trafikanter: 75
Förarstödsystem: 75

Läs mer på Euro NCAP

Skoda Kamiq

⭐⭐⭐⭐⭐

Skydd av vuxna: 96
Skydd av barn: 85
Oskyddade trafikanter: 80
Förarstödsystem: 76

Läs mer på Euro NCAP

SsangYong Korando

⭐⭐⭐⭐⭐

Skydd av vuxna: 88
Skydd av barn: 85
Oskyddade trafikanter: 68
Förarstödsystem: 74

Läs mer på Euro NCAP

Skoda Scala tuffar till sig i Monte Carlo-utförande

$
0
0
Skoda Scala Monte Carlo 2020

I vintras kom den, ersättaren till Skoda Rapid. Nykomlingen, som heter Scala, är något helt annat än sin företrädare. På vår provkörning i våras visade den upp positiva sidor så som lågt kupéljud, bra utrymmen och trevliga köregenskaper.
I dagsläget går det endast att komma över Scala i utförandet Style, men det blir ändring på det nu när Skoda presenterar Scala med ett rallyinspirerat tilläggsnamn – Monte Carlo.

”Vad har Skoda med rally och Monte Carlo att göra?”, tänker du garanterat. ”Är tillägget inte bara ett geografiskt namn, vilket som helst, ungefär som Golf Memphis?”. Icke. Skoda och Monte Carlo har en historia som hör ihop. Rallyföraren Václav Blahna och kartläsaren Lubislav Hlávka vann nämligen Monte Carlo-rallyt i sin Skoda 130 RS för 42 år sedan, alltså 1977. Klassen som gällde var bilar med motorer mindre än 1,3 liter.

Skoda Scala Monte Carlo 2020

När Scala nu får Monte Carlo-beteckningen innebär det lite tuffa detaljer ungefär som på lillebror Fabia Monte Carlo, det vill säga svarta inslag på exempelvis backspegelkåporna, fönsterlisterna, grillsargen, sidokjolarna, takvingen och fälgarna. Det syns inte, men enligt Skoda har frontspoilern gjorts om en aning. Svarta är även bokstäverna som utgör biltillverkarens namn under bakrutan. Dessa är normalt krombelagda.

17-tumshjul är standard men 18-tummare finns som tillval. Till standardutrustningen hör också panoramaglastak samt förlängd bakruta (i stället för plåt mellan bakljusen). LED-strålkastare och lysdioder i bakljusen ingår, precis som Monte Carlo-emblemen på framskärmarna.

Skoda Scala Monte Carlo 2020

Interiören bjuder på sportstolar med klädsel som är unik för modellversionen. Ratten är klädd i perforerat läder, vilket förvisso finns som tillval till vanliga Scala. Lädret hålls ihop av röda sömmar som även går igen på växelspaksdamasken. Golvmattorna skiljer sig från de vanliga, så även pedalstället som är i aluminium.

Monte Carlo-versionen finns att få med samtliga motorer som erbjuds till Scala i dag. Fyra olika motorer finns men i Sverige är det bara 1,0 TSI med 115 hästkrafter som utgör utbudet.
Själva marknadslanseringen äger rum under fjärde kvartalet 2019.

Skoda Superb laddhybrid kostar från 420 100 kronor

$
0
0
Skoda Superb iV laddhybrid 2020

I Skodas monter på den nu avslutade Frankfurtsalongen stod ansiktslyfta Superb i centrum av rampljuset, och framför allt modellversionen Superb iV som är beteckningen på modellversionen med bensin- och elmotor, det vill säga laddhybriden.

Nu har de svenska priserna tillgängliggjorts. Från 420 100 kronor kostar Superb laddhybrid i halkombiutförande och från 429 500 kronor i kombiutförande (Combi). Det kan jämföras med uppdaterade syskonmodellen Volkswagen Passat GTE, som har samma elektrifierade drivlina, som kostar från 448 500 kronor för sedanen och från 458 500 kronor för kombin (Sportscombi).

Skoda Superb iV, det vill säga laddhybriden, har en 1,4-liters bensinmotor samt en elmotor som tillsammans kan generera maximalt 218 hästkrafter. Var för sig ger de maximalt 156 respektive 115 hästkrafter.
Energin som elmotorn drar nytta av lagras i ett 13 kWh stor batteri och är med andra ord, precis som övriga drivlinekomponenter, identiskt med Passat GTE:s batteri. Räckvidden vid körning på enbart elektricitet uppges till 5,5 mil enligt nya, hårdare WLTP-körcykeln. Siffran är, som du misstänkte, densamma som för Passat GTE.

Tyvärr stjäl drivlinan en hel del utrymme. Halvkombins normala 625 liter reduceras till 485 liter och kombins 650 liter krymper till 510 liter.

Skoda Superb iV laddhybrid/plug-in hybrid 2020

Samtliga priser för Superb iV:

  • Superb iV Style 1,4 TSI PHEV DSG, 420 100 kr
  • Superb iV L&K 1,4 TSI PHEV DSG, 445 800 kr
  • Superb iV Sportline 1,4 TSI PHEV DSG, 472 700 kr
  • Superb iV COMBI Style 1,4 TSI PHEV DSG, 429 500 kr
  • Superb iV COMBI L&K 1,4 TSI PHEV DSG, 455 200 kr
  • Superb iV COMBI Sportline 1,4 TSI PHEV DSG, 482 100 kr

För 17 900 kronor erbjuder Skoda sina laddhybridkunder en laddbox via laddoperatören Bee. Laddboxen kommer från Keba kan ladda med effekter på upp till 22 kilowatt, något som din vanliga 10A-säkring inte fixar.

Vill man inte ha uppdaterade Superb som laddhybrid går det bra att köpa modellen utan elmotor. Då börjar priserna på 334 100 kronor för halvkombin och 343 500 kronor för kombin.

Leveranserna av uppdaterade Superb påbörjas under första kvartalet 2020.

Provkörning av Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

$
0
0
Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Det här är nytt!

Ny modell
Kamiq är en helt ny modell som tar platsen som Skodas minsta suv.
Markfrigång
18,8 cm är klassledande inom Skoda. Animerad blinkers. Kamiq är Skodas första modell att få en löpande blinkers indikation.
Dörrskydd
En plastbit som fälls ut för att skydda dörruppslag är Kamiq först med i segmentet.

Skoda målar in sig i ett hörn och gör det svårare än nödvändigt att hålla isär de olika suvarna. Alla tre börjar på K och slutar­ på Q och det är inte helt lätt att ordna Kodiaq, Karoq och Kamiq i storleksordning. Modellnamnen är dock inte enbart en lek med bokstäver utan de härstammar från språket som talas av inuiter i norra Nordamerika.

Kodiaq kommer från ögruppen Kodiak Islands men även från världens största brunbjörn, kodiakbjörnen. Karoq är en kombination mellan språkets ord för bil och pil. Och Kamiq betyder något som passar perfekt.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Utanför Basels flygplats, belägen på gränsen mellan Frankrike och Schweiz, står ett färgglatt gäng. Utseendet påminner tydligt­ om Karoq och Kodiaq. Men modellen som Kamiq främst liknar är nog Skoda Scala, golfklassaren­ som presenterades i slutet av fjolåret. Ett logiskt fenomen då det är Scala som Kamiq grundar sig på.

Bägge modellerna använder sig av Volkswagen-koncernens plattform MQB-A0. Samma plattform som även används av syskonbilarna Volkswagen T-Cross och Seat Arona. I syskontrion är Kamiq den klart största med sin karosslängd på 424 cm. Det är en påtaglig skillnad mot T-Cross 411 och Aronas 414 cm. Men samtidigt är Kamiq tolv cm kortare än Scala. Något förvånande är att Kamiq även är längre än Volkswagen T-Roc, om än bara med en ynka centimeter. Suvdjungeln har vuxit sig riktigt tät…

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

När vi rabblar karosslängder passar jag på att nämna att Kamiq faktiskt är fyra cm längre än gamla lådformade Skoda Yeti. Men på höjden är Kamiq avsevärt mycket lägre. Jämför Kamiqs 153 mot Yetis 169 cm! Så visst har begreppet­ om suvar förvridits mycket de senaste åren.

Att Kamiq, likt T-Cross och Arona, saknar möjligheten att utrustas med fyrhjulsdrift är inte något ovanligt i klassen. Och det visar återigen att prioriteringarna hos suvar har ändrats radikalt de senaste åren. Den enda stoltheten Kamiq har sett i ett suv-perspektiv är en skaplig markfrigång: 18,8 cm. Ett skönt mått att ha när asfalten försvinner efter det slitna fartguppet – höjdskillnaden blir skadligt hög för en vanlig bil men svackan sväljs odramatiskt med en djupnigning.

Den lilla byn jag passerar är ett kort avbrott i den häftiga klättringen där smala, nyasfalterade vägar leder uppåt toppen likt rallyvägar. Det vibrerar när motorn kämpar i uppförsbacken ut ur en av många hårnålar. Med spaken till den manuella växellådan i högerhanden tar det emot att lägga i ettan in i svängen så tvåans växel får duga även om motorn tydligt inte trivs att gå lägre än 2 000 varv/min under belastning.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Provkörningsbilen är en TSI 115 (115-hästkrafter stark bensinare),­ den svagaste och billigaste versionen som tas in i Sverige. Om vi bortser från G-Tec, gasbilen­ med 90 hästar som kommer under nästa år.

TSI 115 är en trecylindrig enlitersmotor med turbo och just turbon ger motorn ett bra vridmoment från låga varv och det märks en tydlig gräns runt 2 000 varv där motorn vaknar till. Turbon har en tydlig fördröjning på låga varv men när kraften väl kommit är kraftutvecklingen linjär hela vägen upp till rödmarkeringen. Det gör att motorn passar bra till en manuell låda, den i Kamiq är lätthanterlig utan att vara särskilt inspirerande. Dubbelkopplingslåda finns som tillval för 14 500 kr.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Den trecylindriga motorkonfigurationen tillför ett rivigt motorljud som adderar en del känsla vid mer aktiv körning utan att tära på komforten. Motorn arbetar tyst under konstant hastighet och svaga accelerationer. För den som vill ha mera motor kommer Kamiq även med en 150-hästars bensinare. Och för den som vill köra snålare finns ett dieselalternativ, även den på 115 hästkrafter.

Efter att ha klättrat upp på 1 300 meters höjd över havet sluttar det nu nerför och Kamiq bjuder på ett roligare beteende än jag hade väntat mig. Att extrautrusta en suv med ett sportchassi som både sänker­ markfrigången­ med tio mm och adderar eljusterbara stötdämpare är helt klart kontroversiellt. Men just det har Skoda gjort med min bil och resultatet är bra.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

I vanligt läge är stötdämpningen fast utan att vara obekväm över den bitvis grova asfalten. I Sport-läget känns det skillnad – positivt, när det bjuds på vägar som dessa! Styrningen blir trögare och här upplevs väldigt lite suvkänsla när jag enkelt placerar bilen in i svängarna, precis vid asfalts­kanten så gruskornen smattrar i hjulhusen.

Bakom ratten känner jag mig snabbt hemma – här ser det i stort sett ut som det gör i alla modeller från Skoda. Lätt att ta till sig, modernt och snyggt. Positivt för Kamiq är att Skoda inte snålat med utrustningen trots att det är en av märkets billigaste modeller. Parkeringssensorer bak, trådlös Apple CarPlay, adaptiv farthållare och elhissar fram och bak är standardutrustning.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Ett litet minus ska Skoda ha för stolarna, eller rättare sagt för en snål justermån. Jag behöver nämligen ha förarstolen i det främsta läget, sen är sittdynan något för lång. Jag är 166 cm lång och ni som är kortare borde definitivt provsitta innan ni lägger en order.

Med Kamiq har Skoda träffat rätt med det mesta, det är en trevlig bil och som vanligt bjuder Skoda på mycket utrymme, smarta lösningar och en bra helhetskänsla. Men det är två saker som gör mig tveksam. För det första är det priset – 215 400 kr är ett högt instegspris jämfört med konkurrenterna. Exempelvis kostar Kia Stonic (100 hk) 187 700 kronor (kampanjpris 169 900), Renault Captur (90 hk) 164 900 kronor (kampanjpris 144 900) och Seat Arona (95 hk) 181 900 kronor (kampanjpris 169 900).

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Sen borde en bil som kommer 2019 erbjudas med elektrifierad drivlina. Men Kamiq kommer­ inte ens som mildhybrid. Det är dåligt och det är tydligt att Skoda ligger lägst i prioritet hos Volkswagen-koncernen gällande elektrifiering.

Modeller och priser

  • Ambition 1,0 TSI 115 hk 6-växlad manuell, från 215 400 kronor.
  • Ambition 1,0 TSI 115 hk 7-växlad DSG, från 229 900 kronor.
  • Ambition 1,6 TDI 115 hk 7-växlad DSG, från 261 700 kronor.
  • Style 1,0 TSI 115 hk 6-växlad manuell, från 233 900 kronor.
  • Style 1,6 TDI 115 hk 7-växlad DSG, från 280 200 kronor.
  • Style 1,0 TSI 115 hk 7-växlad DSG, från 248 500 kronor.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Pris
215 400 kronor, säljs nu, första kundleverans november.


Motor
Bensin. Tvärställd 3-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 74,5/76,4 mm, cylindervolym 999 cm3. Max effekt 115 hk (85 kW) vid 5 000-5 500 r/­min, max vridmoment 200 Nm vid 2 000-3 500 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 7-växlad dubbelkopplingslåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 10,1 meter.


Bromsar
Skivor fram, trummor bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 6 tum, däck i. u.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 265, längd 424, bredd 179, höjd 155, spårvidd f/b 153/152. Markfrigång 18,8. Tjänstevikt 1 390, maxlast 431, max släpvagnsvikt 1 200. Tank 50 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 400-1 395 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 9,9 s, toppfart 194 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Blandad körning i. u. CO2 116 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 0,59 l/mil. CO2 134 g/km.


Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.


Skatt
2 082 kronor per år de första tre åren, därefter 470 kronor per år.

Rivaler

Volkswagen T-Cross 2019

Volkswagen T-Cross 1,0 TSI 95 hk
T-Cross är betydligt kortare än Kamiq men de bägge delar plattformen MQB-A0. Detta är ett sällsynt fall där Skodan är dyrare än ”motsvarande” Volkswagen.
Pris: 199 900 kronor.

Kia Stonic provkörning

Kia Stonic 1,0 100 hk
Stonic är mindre och har inte lika praktiska former. Finns inte heller med fyrhjulsdrift men Stonic är 45 500 kr billigare än Kamiq.
Pris: 187 700 kronor (kampanj 169 900).

Volkswagen: Seat ska få högre status – Skoda lägre

$
0
0
Skoda Seat

Volkswagen-koncernen omfattar en mängd bilmärken – alla med en tydlig plats i hierarkin men när det kommer till Seat och Skoda krockar det. Ja, det hävdar man själva och nu ska man rangordna det spanska och tjeckiska märkena som man förvärvade 1986 respektive 1992, enligt Michael Jost.

LÄS MER: Seat tjänar som aldrig förr

Seat ska stiga i rang och ta sig an märken som Alfa Romeo samtidigt som Skoda ska koncentrera sig på konkurrenter som Dacia och främst fokusera på östeuropeiska marknader. Lyxiga tillbehör som som Alcantara-klädsel kommer att strykas på Skoda-bilarna som framöver ska tilltala än fler kunder som söker funktionalitet.

Till sin hjälp att stiga i rang tar Seat rygg på Cupra, tillverkarens nya systermärke för prestandabilar.

LÄS MER: Porsche och Skoda inte till salu

Men greppet sträcker sig längre än till bara Seat och Skoda, alla modeller från koncernen analyseras nu.

– Vi tittar på hela vår portfolio nu, alla märken. Vi kommer exempelvis aldrig lansera en Volkswagen Tiguan Coupé i Europa för att ta ett exempel, säger Jost till Automobilwoche.


14 olika SUV-modeller gör upp i två klasser

$
0
0
SUV-test: Audi Q3, Citroën C5 Aircross, Dacia Duster, Honda CR-V, Kia Sorento, Mazda CX-5, Mercedes GLC, Nissan Qashqai, Skoda Karoq, Skoda Kodiaq, Toyota RAV4, Volkswagen Tiguan, Volvo XC40, Volvo XC60

I testet ingår följande modeller:

  • Audi Q3 35 TFSI
  • Citroën C5 Aircross PureTech 180 S&S
  • Dacia Duster 1,3 TCE 150 Prestige 4X4
  • Honda CR-V Hybrid AWD Elegance
  • Kia Sorento 2,2 CRDi Advance
  • Mazda CX-5 2,5 194 hk Aut AWD Optimum
  • Mercedes GLC 220 d 4Matic SE Edition
  • Nissan Qashqai DIG-T 160 Acenta
  • Skoda Karoq TDI 150 DSG 4X4
  • Skoda Kodiaq TDI 190 4×4 DSG Style
  • Toyota RAV4 Hybrid AWD-i Life
  • Volkswagen Tiguan 2,0 TSI 4Motion
  • Volvo XC40 D3 AWD Momentum
  • Volvo XC60 B4 AWD Aut Momentum

LÄS OCKSÅ: Nya Toyota RAV4 underkänd i älgtestet – uppvisar farligt beteende

Ladda ner testet


Bli prenumerant

Prenumerera på Teknikens Värld och få omedelbar tillgång till samtliga test.

= 49 kr
Köp 2 nummer för 49 kronor.
Du kan då gratis ladda ned samtliga test. Max 10/vecka.

Nya Skoda Octavia – första skisserna

$
0
0
Skoda Octavia 2020 skiss

Någon ny Skoda Octavia dök inte upp till Frankfurtsalongen i höstas, som märkets vd Bernhard Maier lovat under årsstämman i våras. Nu släpper man i alla fall de första skisserna på bilen, vilket i praktiken betyder att den står klar i kulisserna men med täcket på. Redan i somras lyckades dock vår flitige spionfotograf fånga en kombibil med förvånansvärt lite maskering på bild under test.

Med skisserna följer inte mycket mer information än att det handlar om generation fyra, att det är märkets bäst säljande modell totalt sett samt att den nya designen ska vara mer känslosam.

Skoda Octavia 2020 skiss

Formen följer rådande trend med en coupélik profil men ska ändå erbjuda goda innerutrymmen, hävdar man. Skoda själva lyfter fram frontens skarpa design, de stora hjulen och bakljusen med inslag av kristalleffekter.

Vad som finns under skalet vet vi redan i viss mån. Det är bekräftat är att modellen för första gången ska komma med såväl mildhybrid- som laddhybridteknik men även i ”vanligt” utförande med både bensin- och dieselalternativ. Den större modellen Superb finns redan som laddhybrid och presenterades nyligen med svenska priser.

Skoda Octavia generation 1

Totalt har Octavia sålts i 6,5 miljoner exemplar sedan namnet debuterade 1959, enligt Skoda. Om nu gammel-Octavia, på bilden ovan, ska räknas med så handlar det om generation fem som skisserna visar.

Nya Skoda Octavia avslöjad!

$
0
0
Nya Skoda Octavia

I förra veckan släppte Skoda de första skisserna som visar vad nya Octavia-generationen har att bjuda på i formväg. De smått detaljöverdrivna bilderna gav oss en extra dimension till alla de spionbilder som vi publicerat under de senaste månaderna. Tjeckernas avsikt har varit att hålla oss på halster till den officiella avtäckningen senare i höst, men den tanken kan de nu släppa i och med att nya generationen har avslöjats.

Bilden ovan kommer från Skodas onlinekonfigurator (bilbyggarfunktion), och försvann lika snabbt som den dök upp. Men Internet är Internet, inget passerar obemärkt förbi. Råkar någon publicera något som inte ska publiceras får hela världen oftast reda på det, och det snabbt. Bilden kommer från tjeckiska sajten autorevue.cz.

Vad vi ser är alltså halvkombivarianten av nya Octavia. Fronten uppvisar tydliga drag av det formspråk som lillebror Scala nyligen introducerades med. Huven har samma former och linjer, grillen ser identisk ut, så även större delen av stötfångarpartiet inkluderat frontspoilern. Den stora skillnaden i fronten mellan nya Octavia och Scala är strålkastarna. Octavias är betydligt smalare på höjden, de ”kisar” mer.

Skoda Octavia 2020

Även dörrbladen med tillhörande veck ser ut som på Scala. Det är först när man närmar sig C-stolparna som större skillnader kan noteras. Tyvärr får vi inte se bakänden av nya Octavia i dag men vi kan tänka oss att uppdaterade Superbs bakparti, med den nytillkomna horisontella kromlisten, är en vägledning.

Den tjeckiska sajten skriver att båda halvkombin och kombin av nya Octavia har världspremiär på Nationalgalleriet i Prag måndagen den 11 november. Produktionen av kombiversionen sägs komma igång vid skiftet mellan november och december, det vill säga under vecka 48. Den försäljningsmässigt betydligt mindre intressanta halvkombin ska enligt uppgift nå samma produktionsmässiga status först i mars nästa år.

Skoda Octavia 2020

Tar vi ovanstående uppgifter i beaktning bör nya Octavia Combi finnas hos bilhandlarna inte allt för lång tid in på 2020.

Vid premiären om tre veckor presenteras förmodligen laddhybridversionen av Octavia som kommer att gå under namnet Octavia iV. Det är sagt att nya Octavia även, vid sidan om traditionella bensin- och dieselmodeller, ska erbjudas i utföranden som mildhybrid.

Elektrisk suv från Skoda gömmer sig bakom Volkswagen

$
0
0
Skoda elektrisk suv mula

Precis som övriga märken inom Volkswagen-koncernen har tjeckiska Skoda också påbörjat en vandring mot elektrifierade bilar. Skoda har redan presenterat uppdaterade Superb som laddhybrid och snart är det premiär för helt nya Octavia som även den blir laddbar hybrid.
Nästa steg är rena elbilar och först ut blir en crossover-inspirerad suv som vi fick se i konceptutförande på bilsalongen i Genève i våras – Skoda Vision iV.

Skoda Vision iV Concept

På spionbilderna här liknar den ingenting av det vi såg då eftersom det handlar om en mula, det vill säga rätt teknik under ett fejkat skal. I detta fall ser den ut som en Volkswagen Tiguan, dock är den förlängd vilket tydligt syns på B-stolparna.

Att bilen är elektrisk råder det ingen tvekan om. Elektriska mulor och testprototyper måste alltid vara tydligt märkta och här ser vi en stor, gul dekal på bakluckan som säger ”elfordon”.

Skoda elektrisk suv mula

Skodas elektriska suv baseras på MEB-arkitekturen som är framtagen för koncernens elbilar. Bland annat använder nyligen presenterade Volkswagen ID.3 plattformen och även kommande crossoversuven ID.4, som blir Skodans närmaste syskon, ska använda den.

Skoda elektrisk suv mula

Den elektriska suven från Tjeckien kommer att lanseras med flera olika drivlinor för att tilltala en så stor kundgrupp som möjligt. I konceptbilen Vision iV fanns två elmotorer som drev var sin hjulaxel. Tillsammans levererade motorerna 306 hästkrafter och energin kom från ett litiumjonbatteripaket på 82 kWh. Enligt WLTP-körcykeln ska batterikapaciteten räcka till uppemot 50 mils körning innan en laddplats behöver uppsökas.

Ännu finns det inget känt modellnamn för suven, men den ska komma i produktion i Skodas Mladá Boleslav-fabrik i Tjeckien under 2020.

Provkörning av Skoda Octavia Combi TSI 150

$
0
0
Skoda Octavia Combi TSI 150 2020

Det här är nytt!

Elektrifering. Med teknik från Volkswagen blir nya Octavia en bra laddhybrid. Med 13 kWh lär den elektriska räckvidden bli närmare 50 km under verklig körning.
Interiör. En helt omarbetad interiör med exklusivare material och större, och fler skärmar.
Storlek. 22 mm längre, 20 mm längre hjulbas, 14 mm bredare och 10 liter större bagage.

Visst ser den läcker ut? Den mystiska skepnaden, täckt av en iögonenfallande röd/grön maskering som tonas ut över framdörrarna. Varför man väljer att designa en maskering speciellt för en presskörning kan tyckas märkligt för när vi tidigare sett nya Skoda Octavia på vägen har den varit klassiskt maskerad i vitt och svart. Provkörningsmaskeringen får en att ana Volvo V60 sett till formen av baklamporna, men även Jaguar med det bågformade karossvecket som löper längs bagageluckan. Under skynket och plasten är det tyvärr inte lika spännande – nya Octavia har ett väntat utseende som bäst beskrivs som en förlängd Skoda Scala.

Skoda Octavia Combi TSI 150 2020

Den officiella lanseringen äger rum vecka 46, alltså nästa vecka om du läser denna artikel max fyra dagar efter publicering. Kanske har bilder hunnit läcka ut under tiden från det att texten lämnade redaktionen och hamnade på teknikensvarld.se, och visst har en bild läckt ut – på sedanmodellen. Se bild nedan.

Nya Skoda Octavia

Hur som haver kräver situationen att jag nämner den nya låga fronten med den tillhörande tydligt bredare grillen som omsluts av nya, smala strålkastare. Det är det första jag lägger märket till när vi i ett hemligt rum får se bilen helt avtäckt. Vidare utmärker nya 19-tumsfälgar och en brantare sluttning på bakrutan att Skoda vill göra som Volvo gjorde med V70 till V90 – att gå från praktisk folkkombi till det lyxigare slaget. Men Skoda har inte alls gått lika långt. Med uppfällt baksäte rymmer nya Octavia tio liter mer än tidigare generation, totalt 620 liter, men med fällda säten får vi ingen uppgift från tillverkaren. Att döma med ögonen har det här försvunnit en hel del utrymme på grund av den mer lutade bakrutan. Så om nya Octavias totala lastkapacitet överstiger de 1 740 VDA-liter som nuvarande modellen rymmer blir jag förvånad.

Skoda Octavia Combi TSI 150 2020

Skoda Octavia Kombi 1964

Skoda Octavia Combi 1964

Octavian från 1960-talet räknas knappt som den första generationen. Enligt Skoda börjar räkningen vid den boxiga 90-talaren. Men namnet Skoda Octavia pryder ändå den betydligt mindre kombin från 1964 jag i dag fått äran att ratta under en kortare tur. Motorn startar utan att startmotorn måste slita ihjäl sig. Kopplingen trycks ned och med den långa spaken petar jag i vad jag tror är ettans växel. Det ormar sig redan från start och ratten tycks ha ett halvvarv till dödläge, precisionen är nästintill obefintlig.

Skoda Octavia Combi 1964

Försäkrar mig om att kopplingen är i botten när jag lägger i tvåan och pustar ut när kopplingen åter är tillbaka i sitt upprätta läge utan att det skrapat. Accelerationen är måttlig från de 47 hästkrafterna matade från motorn på 1,2 liter. Det dånar betydligt mer än i Octavias senaste skepnad men för att vara en 55 år gammal bil blir jag imponerad. Att den ens funkar är ett under i min värld.

Karossens lyxigare stuk har nått interiören som har gått från rent praktisk till snygg och lyxig, utan att för den delen tumma på praktikaliteten. Centralt står, eller ligger, en högt placerad pekskärm med en storlek på tio tum ovanför ventilationsutblåsen. Längs skärmens underkant löper en utbuktning att vila fingrarna på för att få stöd för det pekande fingret. Smart! Flera knappar och vred har offrats och flera funktioner har tagit plats i infotainmentskärmen. Den mest uppseendeväckande funktionen är klimatanläggningen som nu styrs via fastplacerade knappar i bildskärmens nederkant.

Den nya, mer exklusiva framtoningen märks inte minst på den nya ratten och det genomarbetade digitala mätarklustret framför. Ratten har en helt nya design där den nedre ekern har trillat bort och hela utformningen är mer tredimensionell. Nya Octavia är också första Skoda att få head up-display, och det är av den bra sort som inte behöver någon uppskjuten glasskiva utan speglas direkt i vindrutan.

Skoda Octavia Combi TSI 150 2020

Största nyheten med nya Octavia är inte den lyfta helhetskänslan, utan att Octavia äntligen kommer som laddhybrid. Batteripaketet är en rejäl pjäs med en kapacitet på 13 kilowattimmar, alltså samma som i nyligen uppdaterade Volkswagen Passat GTE. Kapaciteten gör det möjligt att i verklig körning komma närmare fem mil per laddning. Något vi kan konstatera stämmer eftersom vi kom 48 kilometer på el med Volkswagen Passat GTE i testet nyligen, som du kan läsa i sin helhet via ett klick på länken. Likt i Passat kombineras elmotorn med en bensinmotor på 1,4 liter men i Octavia utlovas två olika effektnivåer: 204 och 245 hästkrafter. Det är samma effektsiffror som i nya Golf laddhybrid (eHybrid och GTE). 245 är en bekant siffra för den som har koll på Octavias sportigaste modell RS. Det betyder att RS nu kommer som laddhybrid. Men rent bensinalternativ kvarstår också. Effekten är densamma för bägge vilket betyder att det inte sker någon ökning gentemot modellen den ersätter.
Laddhybriderna och RS dröjer till nästa sommar/höst. På plats i Italien får vi nöja oss med fossildrift i form av bensin och diesel. Två bilar med vardera drivmedel med 150 hästkrafter där bensinaren (TSI 150) kopplas till en manuell låda och dieseln (TDI 150) till en 7-växlad dubbelkopplingsdito.

Skoda Octavia Combi TSI 150 2020

Maskeradkörningar som denna innebär kolonnkörning och lite tid bakom ratten. Men det behövs inte lång tid innan jag känner mig hemma bakom ratten, nya Octavia känns mycket som bilen den ersätter. Ovant och oskönt är maskeringen som tränger sig in på fönsterytorna och försämrar sikten kraftigt snett framåt. Bakåt är det lika instängt vilket inte bara beror på maskeringen – bakrutan är liten.
Trots sämre sikt ger styrkänslan det förtroende jag behöver och det är lätt att placera bilen på vägen. Fjädringskomforten är skön, det gungar mjukt i de större ojämnheterna som direkt sätter nya Octavia på prov. När asfalten blir grov och de små håligheterna många tar sig nya Octavia fram bekvämt och bekymmersfritt.
Ett vägarbete sätter stopp för armadan av Skodor. Vägen lutar uppför och jag får krampaktigt sträcka vristen för att hålla nere kopplingspedalen trots att stolen är i sitt främsta läge. Jag klagade på samma sak när jag nyligen provkörde Skoda Kamiq. Varför snåla in på förarstolens justermån? För allt finns det några förare som är kortare än mina 166 centimeter…

Oskar Krüger med nya Skoda Octavia Combi TSI 150

Det slår om till grönt i det tillfälliga trafikljuset och spänningarna släpper. Den sexväxlade manuella lådan arbetar för det mesta bra men jag måste växla oväntat ofta för att hålla lagom snittfart längs de kurviga landsvägarna. Här passar dieselmotorn med dubbelkopplingslåda bättre, men även en bensinare med sistnämnda låda hade räckt.

Under den korta provkörningen i två prototyper av nya Skoda Octavia är känslan positiv. Det är en mycket modernare och roligare bil sett till design och teknik samtidigt som den fortfarande är praktisk och smart. Vad priset blir är helt ovisst under publiceringen. Blir den inte för dyr har nya Octavia goda förutsättningar för fortsatta framgångar i våra tester.

Skoda Octavia Combi TSI 150

Pris
Ingen uppgift, säljstart vecka 6, första kundleverans våren 2020.


Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression i.u. Borrning/slag i.u mm, cylindervolym i.u. Max effekt 150 hk (110 kW) vid i.u, max vridmoment i.u.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 7-växlad dubbelkopplingslåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak ingen uppgift.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel i.u.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 269, längd 469, bredd 183, höjd i.u, spårvidd f/b i.u. Markfrigång i.u. Tjänstevikt i.u, maxlast i.u, max släpvagnsvikt i.u. Tank i.u liter. Bagagevolym (VDA-liter) 620-i.u liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h i.u, toppfart i.u.


Bränsleförbrukning (WLTP)
Ingen uppgift.


Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.


Skatt
Ingen uppgift.

Rivaler

Volkswagen Golf 2020

Volkswagen Golf
Bilen som Octavia baseras på. Även Golf är helt ny men som vanligt mindre och förmodligen dyrare än Octavia. Kommer även som kombi.
Pris: Ingen uppgift.

Kia Ceed Sportswagon Plug-in Hybrid 2020

Kia Ceed SW 1,4 T-GDI DCT
Ceed är likt Octavia en praktisk och prisvärd mellanklasskombi. Därtill en testvinnare. Kommer även som laddhybrid.
Pris: 226 400 kronor.

Viewing all 303 articles
Browse latest View live